Чи включається утилізаційний податок до бази оподаткування ПДВ

Будьте внимательны: в законодательство могли быть внесены изменения! В этой статье приведены ссылки на законодательство, актуальное на октябрь 2013 г.

Чи включається утилізаційний податок до бази оподаткування ПДВ при продажу автомобіля?

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм» від 04.07.2013 р. № 422-VII було запроваджено новий податок за утилізацію транспортних засобів. Зміни, внесені до ПКУ вказаним Законом в частині впровадження даного податку, набули чинності з1 вересня 2013 року.

Перелік платників утилізаційного податку наведений в п. 240.21 ПКУ. Загалом платниками нового податку визначені всі імпортери та виробники транспортних засобів, а також особи, які придбали транспортні засоби, не обкладені екологічним податком. В п. 240.6 ПКУ визначено коло осіб, які не є платниками даного податку.

Ставки утилізаційного екоподатку визначені в п. 2461.1 ПКУ. Як і інші види екологічного податку, цей податок має свою формулу для розрахунку, визначену в п. 249.9 ПКУ. Розмір податку не залежить від обсягів продажу транспортних засобів для імпортованих автомобілів і справляється на етапі їх ввезення, в розрахунку від кількості ввезених транспортних засобів та їх класу. Щодо транспортних засобів власного українського виробництва, то податок справляється при їх продажу, у разі якщо виробник не взяв на себе зобов'язання забезпечити утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів у порядку та на умовах, визначених Законом України «Про утилізацію транспортних засобів» від 04.07.2013 р. № 421-VII.

Таким чином, розмір податку не залежить від ціни реалізації транспортного засобу.

Податок прямо не відшкодовується при продажу автомобіля покупцем, хоча в подальшому утилізувати автомобіль повинен саме власник, у зв'язку з чим постачальник (покупець) економічно зацікавлений у відшкодуванні витрат, пов'язаних зі сплатою утилізаційного податку, за рахунок покупця автомобіля.

Порядок визначення бази оподаткування податком на додану вартість при здійсненні операцій з продажу товарів визначено п. 188.1 ПКУ. Так, база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості (у разі здійснення контрольованих операцій – не нижче звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу) з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів), а також збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв'язку).

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Оскільки базою оподаткування ПДВ є договірна (контрактна) вартість автомобіля з урахуванням загальнодержавних податків і зборів та нормами п. 188.1 ПКУ прямо не визначено виключення щодо оподаткування ПДВ утилізаційного податку, то такий податок, за бажанням постачальника (продавця), враховується при формуванні договірної (контрактної) вартості автомобіля та у складі договірної вартості оподатковується податком на додану вартість.

Ольга БуркунАудитор АФ «Курсор-Аудит»
Rate this post:

Add comment