Изготовление и тиражирование бланков строгой отчетности

Thursday, 21 August 2008
Hits: 12903
Heading: Вопрос-ответ   
Будьте внимательны: в законодательство могли быть внесены изменения! В этой статье приведены ссылки на законодательство, актуальное на май 2008 г.

Навчально-курсовий комбінат (НКК), основною діяльністю якого, відповідно до отриманої ліцензії, є професійна підготовка, перепідготовка та короткострокове виробниче навчання кадрів головного підприємства та інших замовників, видає учням, які здобули професійну освіту, диплом державного зразка, по закінченні короткострокового виробничого навчання – посвідчення та довідки. 
Посвідчення і довідки про проходження короткострокового виробничого навчання виготовлюються на НКК за зразком свідоцтва, затвердженого Міністром праці та погодженого Міністром освіти, але без номерів та серій, які властиві бланкам суворої звітності.
При перевірці КРУ було вказано, що підприємством, за відсутності ліцензії, здійснювалося виготовлення (тиражування) бланків суворої звітності (довідок та свідоцтв). Чи правомірні висновки КРУ?

Відповідно до п. 17 ст. 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III (далі — Закон про ліцензування) діяльність з виготовлення бланків цінних паперів, документів суворої звітності підлягає ліцензуванню.

Як передбачено п. 2 постанови КМУ «Про документи про освіту та вчені звання» від 12.11.97 р. № 1260 (далі — Постанова № 1260), бланки документів про освіту та вчені звання є документами суворої звітності.

Згідно з положеннями постанови КМУ «Про встановлення порядку виготовлення бланків цінних паперів і документів суворого обліку» від 19.04.93 р. № 283 виготовлення бланків цінних паперів і документів суворого обліку «здійснюється тільки на державних спеціалізованих підприємствах, які охороняються органами внутрішніх справ... лише за ліцензіями, виданими Міністерством фінансів». 

Порядок виготовлення бланків цінних паперів і документів суворого обліку регулюється однойменними Правилами, затвердженими спільним наказом Мінфіну, СБУ та МВС від 25.11.93 р. № 98/118/740 (далі — Правила № 98).

Як передбачено п. 4 Правил № 98, поліграфічне виконання бланків цінних паперів і документів суворого обліку повинно відповідати нормативно-технічній документації, що розробляється для кожного виду бланків. Не допускається застосування одного і того ж графічно-художнього оформлення оригіналів бланків різних видів та призначення.

Для виготовлення бланків цінних паперів і документів суворого обліку використовується офсетний, високий, металографський, орловський, флексографський, трафаретний способи друку або їх поєднання. При виготовленні бланків обов'язково використовується не менше двох способів друку.

Вибір способу друку бланків цінних паперів і документів суворого обліку визначається технічною оснащеністю підприємства і технологічними особливостями оригіналу.

Згідно з п. 3 Положення про професійне навчання кадрів на виробництві, затвердженого спільним наказом Мінпраці та Міносвіти від 26.03.2001 р. № 127/151, за результатами короткострокового підвищення кваліфікації видається посвідчення або довідка.

Відповідні записи про професійне навчання робітників та підвищення кваліфікації керівних працівників та спеціалістів заносяться до трудової книжки працівника.

Затверджений постановою № 1260 вичерпний перелік документів, що є документами про освіту, поряд з тим, що містить таку позицію, як диплом кваліфікованого робітника (який зазначений у запитанні заклад і видає за держзразком), не згадує про посвідчення та довідку про короткострокове виробниче навчання. Тобто ні посвідчення, ні довідка не є документами про освіту. 

Враховуючи усе вищевикладене, можна дійти таких висновків. 

  1. При успішному закінченні короткострокового виробничого навчання видається довідка, бланк якої не є бланком суворої звітності. Тобто підприємство у цій частині, на наш погляд, чинне законодавство не порушує.
  2. Спосіб виготовлення свідоцтв на даному підприємстві не відповідає Правилам № 98, тобто продукт такого виготовлення — бланки посвідчень та довідок не можна ідентифікувати як бланки суворої звітності. Отже, підприємство бланки суворої звітності не виготовляє і, відповідно, норми Закону про ліцензування не порушує. 
Ольга Буркун, Владимир Овчаров
Rate this post:

Add comment